Configurari sistem

 

Din acesta fereastra pot fi configurate imprimantele si asocierile acestora cu sectiile, antetul notei si modul de afisare al produselor pe nota de plata, numarul maxim de linii care sa-l contina un bon, ora minima la care se poate face inchiderea de zi, numarul maxim de produse de acelasi fel care poate fi adaugat pe bonul de comanda, etc.


 

Configurare imprimante

 

In submeniul Imprimare se pot selecta asocierile intre imprimante si sectiile definite in sistem.  

Pentru realizarea unei asocieri se alege imprimanta din lista din stanga ferestrei iar sectia se alege din lista din dreapta (in afara sectiilor definite in sistem in lista din dreapta mai apar doua denumiri speciale: NOTE DE PLATA si RAPOARTE acestora trebuiesc asociate imprimante pentru a putea scoate nota de plata sau diversele rapoarte.

 

Pentru asocierea unei imprimante cu o sectie este suficient sa se selecteze o imprimanta din lista cu imprimantele (stanga) si o sectie din lista cu sectiile (dreapta) si sa se apese butonul ‘+’ din centrul ferestrei.

 

O imprimanta poate fi asociata la mai multe sectii, dar unei sectii nu ii poate fi asociata decat o singura imprimanta. Dupa apasarea butonului ‘+’ asocierea imprimanta / sectie apare in lista din subsolul ferestrei.

 

Pentru stergerea unei asocieri este suficienta selectarea asocierii din lista respectiva si apasarea butonului ‘x’ din centrul ferestrei.

O asociere se poate intrerupe si prin executarea unui dublu-click pe campul Pornit din tabelul de asocieri, se observa ca valoare campului se schimba din ‘DA’ in valoarea ‘NU’.


 

Configurare antet nota


Configurarea antetului notei se face din submeniul Antet nota. Pentru nota de plata se pot folosi 5 randuri pentru antetul notei si 2 pentru subsolul notei.


 


 

Adaugarea unui text se face prin selectarea liniei care se doreste a fi modificata si introducerea textului dorit in caseta de text.

 

Deasemenea din submeniul de antet nota poate fi selectat si modul de afisare al produselor pe nota de plata (cu denumirea produsului pe aceeasi linie cu cantitatea si pretul unitar, sau cu denumirea produsului pe un rand si cantitate + pret pe randul imediat urmator). Primul tip de nota de plata are avantajul ca pot incapea mai multe produse pe o nota de plata fara a fi nevoie ca aceasta sa fie pe mai multe pagini. In cel de-al doilea caz numarul de produse pe nota de plata este mai mic dar pot incapea produse al caror nume contine mai multe caractere fara a fi nevoie de truncherea acestor denumiri la 16 caractere. Deasemenea modul doi afiseaza si valoarea totala a cantitatii comandate din produsul respectiv.

 

Configurari diverse

 

Din submeniul Diverse pot fi configurate:- Ora minima la care se poate face inchiderea de zi. Inchiderea de zi nu se poate face inainte de aceasta ora.

- Daca sa se reseteze numarul (seria) notelor de plata la inceputul unei noi zile economice. In cazul in care aceasta optiune este bifata, la inceperea unei noi zile economice numerotarea notelor de plata va incepe de la nota numarul 1.

- Pornire automata la startarea Windows-ului, daca se doreste pornirea automata a aplicatiei MAP la restartarea calculatorului.

- Oprire automata a calculatorului la oprirea MAP daca se doreste inchiderea calculatorului la inchiderea programului MAP.

- Cantitatea maxima de produse poate fi folosita pentru a preveni introducerea accidentala a unei cantitati mari de produse. Daca este selectata o cantitate mai mare decat cantitatea maxima pentru un produs, utilizatorul va fi avertizat prin aparitia unei ferestre care solicita confirmarea cantitatii introduse, daca aceasta este corecta.

- Note multiple pe clienti platitori poate fi folosita pentru cazul in care se doreste functionarea in regim de clienti cu plata individuala (cand acestia anunta dinainte de preluare comenzii, ca plata se face individual). In aceasta situatie utilizatorul poate selecta numarul de clienti platitori inainte de adaugarea produselor pe masa. In cazul in care se lucreaza cu mai multi clienti platitori, pe masa se adauga comanda pentru fiecare client platitor separat si se scot note separate pe fiecare client. Aceasta metoda poate fi mai greoaie si poate fi evitata prin separarea produselor inainte de plata.

- Trimitere bonuri automat poate fi folosita pentru a se evita trimitere manuala a produselor catre sectii dupa adaugarea acestora pe o masa.

- Grupare produse pe bon este folosit pentru a grupa produsele pe bon inainte de trimiterea bonului catre sectii (daca se adauga de exemplu 1x Cola + 1x Cola, acestea vor fi afisate pe bonul de comanda comasat 2x Cola).

 

Configurari mesaje predefinite

 

In submeniul Mesaje predefinite pot fi adaugate, modificate, sterse mesajele predefinite care pot fi trimise catre sectii.

 

 

Configurare Backup

 

Poate fi folosit pentru executarea unei copii de siguranta a fisierelor importante ale programului la pornirea acestuia si/sau la oprirea programului. Pentru folosirea backup-ului, butonul Pornire Backup trebuie sa fie activat (apasat). Deasemenea din acest meniu se poate executa un backup manual prin apasarea butonului Backup.